Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlodějiii!

“Čmajzli mi peněženku,” blekotá ovíněný chlapík. Zapomněl ji v nezamčeném autě. Taky proč by auto zamykal, tady se totiž odedávna vůbec nekradlo. Jediným vysvětlením je, že mu peněženku z auta vzala jeho exmanželka.

Jeho ex má stále všechny náhradní klíče. I od jeho auta. Taková její najust čertovina. Ten její bývalý, ale stále ochmelka, bude aspoń vědět, zač je toho loket! Kumpáni svého kamaráda chlácholí a shání telefon na jeho bývalku, aby se jí opatrně zeptali, zda svému ex-milému zase něco nepěkného vyvedla. Než-li chlapi  spustí akci: “Kdo má odvahu mluvit s Gianniho sekernicí?”,  povšimnou si gatí jejich kumpána. Se zadní kapsou, naditou údajně ukradenou portmonkou. Bývalka v tom byla nevinně.

Ovšem zanechávat cokoliv v nezamčeném autě, včetně peněženky, nákupu, psa či klidně zlatých cihel bylo v místní krajině letitou zvyklostí. Bez obav.

“Nechal sis peněženku v autě,” říkám naštvaně svému muži. Jeho odpověď totiž znám, a přináší mi adrenalin po celé dopoledne. “Hlavně ji z auta nevytahuj, nebo ji zase někde zapomenu” odfrkne můj muž se slovy, že jsem zase zbytečně hysterická, nechá peněženku s doklady, platebními kartami, a pár bankovkami v odkládací přihrádce auta.  Parkujeme sice u našeho krámu, ovšem za rohem, takže nevidím, kdo může či nemůže do auta vlézt. Celé dopoledne se strachem a tajně vybíhám od kasy a kontroluju, zda je vše na svém místě. Nechal totiž auto odemknuté. Tady se totiž donedávna a odedávna skutečně nekradlo. Pohyb domorodců byl monitorován místními ostražitými drbnami. Proto tu nebylo možné spáchat zločin ani úplně malý zločínek. Nic.

Později sem začali přicházet lidé odjinud, nejenom z jiných zemí, ale i z jiných italských koutů. A sbor všímavých klepen začal mít v pohybu lidí zmatek. Přesto mnoho domorodců nadále nechávalo vstupní dveře svých domů pootevřené, kdokoliv mohl vstoupit. Pravdou je, že většina zdejších obyvatelů je věku jaksi zralejšího důchodcovského, čili jsou doma. Většinou vám otevřely čilé babičky, které neustále připravovaly jídlo pro zbytek rodiny, anebo služka, tzv. badante, starající se o přestárlé a nemocné. Italské služky, pardon pomocnice, bývaly více vstřícné ke komukoliv, kdo zaťukal  na dveře. Cizokrajné služky naopak razantně hnaly jiné cizokrajné nezvané hosty (i ze stejných krajů) jejich nedokonalým, ale velmi výmluvným benátským nářečím pryč. 

 

Domorodci mívali otevřenou náruč všem... typické, i když trochu naivní. Důvěřivost Italů postupně začali zkoušet různí zlodějíčci. Nebyli to jenom neitalští cizáci, ale i ti italští, podpořeni přemírou alkoholu, drogami či jejich pokleslým charakterem. Místní ovšem stále věřili a důvěřovali, vlastně věří a důvěřují v to, že by jim kdokoliv ze sousedů či sbor drben (ten jistojistě!) zatepla oznámil jakékoliv podivné chování podivných lidí. Jsme tady taková drbárna, že se ví i to, co se teprve stane. 

Můj muž si konečně začal auto zamykat, teprve před nedávnem. S větším pohybem lidí a pro místní pozorovatelky nepřehlednou situací “kdo s kým kam a proč” se začaly objevovat první drobné krádeže. Sousedovi odvedle zmizela portmonka z auta, zapomněl ji za čelním sklem - a nezamkl. Taková pošetilost, viďte (já to říkala, já to říkala... no nic, mlčím, mlčím). První chmatácká vlaštovka měla pokračování. Během ranní kostelní mše zmizely věřícím, kteří šli k oltáři pro eucharistii, z jejich odložených kabelek a tašek peněženky, brýle a telefony. Místní kněz naštěstí nechal prozřetelně pár dní před krádežemi instalovat kamery uvnitř kostela. Ze záznamů policie okamžitě identifikovala jako kradařku známou rumunskou kapsářku, která ovšem mezi místním babičkami původně vypadala jako zbožná zakřiknutá svatá. Brýle, telefony i skoro vybrakované peněženky byly vráceny majitelům ještě tentýž den.

Chlapům v baru prozatím nikdo nic neukradl. Jsou to totiž hoši dlaní velkých a pro ostré slovo nejdou daleko. Také je jich převaha, a málokdo by si troufl jít s nimi do křížku, připlést se do cesty, nedej bože jim něco ukrást. Vzrůstající počet skleniček vypitého vína jim nikterak nevadí v řízení jejich vehiklů. Do svých domovů, vždy kamsi do kopců, pokaždé nějak dojedou, a navíc po cestě nikoho nepotkají, možná zděšená lesní zvířata.

Hoši totiž pijí s mírou. Až na jednoho jejich kumpána. Roztržitého, který to s popíjením pokaždé přehnal. To byl hlavní důvod, proč ho jeho žena opustila a taky se mu údajně prý čas od času škodolibě mstí. Tak to aspoň chlapík podává, a kamarádi chápavě přikyvují. Původně jeho exmanželkou uzmutou peněženku objevili v zapomenutou v kumpánově kapse. Bývalka z toho byla venku.

Další den byl však horší. “Ukradli mi auto,” přiklopýtal jejich nešťastný kamarád zpátky do baru. Chlapi vyběhli ven, že rozbijí hubu nějakému zloduchovi, ale auto nalezli po pár vteřinách. Bylo zaparkované podél cesty, ne na parkovišti. Jejich kamarád si však nepamatoval, že by kdy takhle pitomě zaparkoval. Tudíž se shodli, že duplikát klíče zůstal jeho bývalé ženě. Byla to ona, to je jasné. Ženská msta je průhledná, chytří muži ji odhalí okamžitě!

Chlapi se domluvili, že příště - bude-li nějaké příště - musí být opravdu nesmiřitelní! Jakmile dojde k nějakému zlodějskému zločinu či úkazu jemu podobnému, společně si viníka vlastnoručně podají... nebo alespoň příšerně pomluví. To druhé je samozřejmě mnohem horší.

Za pár dní, šeřícím se podvečerem, se tenhle nešťastník dobelhal z baru na parkoviště, aby jako pokaždé se svou starou plechovkou dokličkoval kopcem nahoru do svého domova. Vsoukal se dovnitř do auta, do auta a hrůzou zařval. Vystrašený klopýtal zpátky se své popíjející partě. 

“Kluci... ukradli mi... ukradla mi... VOLANT!”  hulákal zděšeně. Osazenstvo baru ztuhlo. To je jasné, jako je slunce nad hlavou a špunt v láhvi, že v tom má tentokrát stoprocentně prsty jeho bývalka! Jejich kumpán bez volantu totiž nikam odjet nemůže. 

Rozčilení chlapi  vykřikovali cosi o pomstě a jako jeden muž vyrazili z baru na parkoviště, v čele s jejich vrávorajícím lkajícím kumpánem. Všichni se rozhlíželi okolo, zda neuvidí prchající zlodějku s volantem pod kabátem či schovanou někde za jiným autem, jak si mne radostí ruce, jak toho svého opilce dostala. Je to zkrátka všemi mastmi mazaná ženská! Nešťastný chlapík vlezl do auta, aby ukázal svým spolubratřím, co dokáže jedna zhrzená bývalka. Hrůza! Pomstychtivá mužská jednotka zůstala opravdu ochromena.

Pouze na okamžik. Poté za obrovského řevu a velmi ostrých nadávek na jejich kumpána - a ještě silnějšího řehotu - se vrátili zase zpátky do baru.

Bývalka v tom byla - jako pokaždé - nevinně.

Jejich podroušený kumpán chtěl řídit... ale ze zadního sedadla auta...

 

Autor: Marta Kučíková | úterý 23.3.2021 18:42 | karma článku: 37,81 | přečteno: 5230x
  • Další články autora

Marta Kučíková

Hudrám, hudráš, hudráme

„A jejich ricotta není český tvaroh a italský kmín není český,“ hudrám, neb na mě dolehla přistěhovalecká krize. Čas od času se nám to stává. Nám, holkám česko-slovenským,žijícím už nějaký rok v té báječné zemi italské.

3.8.2021 v 8:43 | Karma: 38,94 | Přečteno: 3414x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

My, nedokonalé

„Váš pas, madam?” zeptá se úslužně český řidič před nástupem do autobusu. Jaká přímo vtělená zdvořilost jeho řidičského ducha, takřka italská!

15.5.2021 v 9:17 | Karma: 43,85 | Přečteno: 8610x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

... je mi ho tak líto!

„Takovej vodflus je to,” říkám své známé, která kouká, jak kroužím kolem italského chlapíka výrazně mladšího než jsem já. Kroužím s mateřskou starostlivostí. Říkám mu pracovně „vodflus Gigi”. Není to hanlivé, ale typické.

27.4.2021 v 12:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 10118x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Sníst to, na co čůrá pes

“Písíkán” říká mi devadesátiletá rázná Maria, když se jí ptám, co dnes vaří. Každodenně obědvá těstoviny a dušenou fenyklovou bulvu, kterou střídá s pečenou čekankou. Opakuje mi: “Je jaro, tak tu všichni jíme písíkán!"

29.3.2021 v 15:19 | Karma: 37,81 | Přečteno: 2637x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Italsky "vodník"

“Podívej, vypadám jako vodník,” říkám lámaně italsky mému kadeřníkovi. Aby pochopil vážnost situace, že mé vlasy jsou přerostlé, zplihlé a vůbec děsné. Nevědouc, jako přeložit "vodník", jsem vyhrkla "vodní muž".

16.3.2021 v 8:53 | Karma: 38,73 | Přečteno: 2275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8560x
Dle MUDr. Plzáka typ "hospodyně, říznuté intelektuálkou", žijící s rodinou v podhůří italských Dolomit, se srdeční slabostí pro rodnou Telč. Díky vám všem, kteří mě čtete, jsem na jaře v roce 2017 získala Blogerku roku 2016 a Blogerku desetiletí. Jsem autorkou knížek:

- Italské jednohubky (2017 - Mladá fronta)

- Italské dvojhubky (2018 - Mladá fronta)

- Po italsku do hubky (2019 - Mladá fronta)

- Z mého severoitalského deníku (2020 - Ikar).

- Italské trojhubky (2021 - Ikar)

- Italské mentolky (2023 - Ikar)

Tímto vám všem, kteří jste mě četli a čtete, opravdu ze srdce děkuji, protože vy za to můžete. GRAZIE!!!!

Mějte veselé a láskyplné dny. Vaše Marta

kontakt: marta.kucikova@gmail.com

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy