Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recepty od Marty na tři věty aneb intelektuální nuda

„Ty máš chleba se sýrem a ...pa-pri-kou?“ italská učitelka je zděšena, jako bych mé dceři dala na svačinu syrovou cibuli a na zapití hlt vodky.

Do italské huby zkrátka syrová paprika nesedne, stejně jako kousnutí do čerstvého, nijak neupraveného rajčete či ohlodávání jablka se slupkou. A to místní nevědí o mé šílené úchylce požírat celé  jablečné ohryzky od tvrdých peciček přes chroustavý jadřinec až po stopku, kterou labužnicky vyplivnu. To bych byla za pořádného vepříka.

 

Slíbila jsem několik místních receptů na tři věty. Kdo nekuchtí, ať skočí na jiný blog, jinak ho čeká intelektuální nuda. Dnes převážně o zelenině.

 

Až tě macecha, tchýně nebo další prima ženská pošle ke dvanácti měsíčkům pro jahody, určitě si navíc řekni o čerstvou snítku rozmarýnu.

 

Brambory na rozmarýnu: syrové brambory dej na pekáč s troškou oleje, osol, posyp jemně nalámaným rozmarýnem (nebo ho nech vcelku, rozmarýnové jehličky se nejedí) a upeč do zlatova a voňava. Ruce ti budou po rozmarýnu vonět jako mnichovi ze středověku, pokud ale mnich zrovna nedělal něco jiného.

 

Rozmarýnová prsa: je-li rozmarýnových snítek více a máš prsa, třeba kuřecí, dej na pánev s olejem kus rozmarýnu vcelku a ignoruj ho. Na druhé půlce opeč osolený plátek prsou z obou stran, vypni, přidej citrón nakrájený na plátky a přikryj na pár vteřin pokličkou. Mezitím můžeš připravit nějaké žrádlo pro kozu.

Žrádlo pro kozu, čili jakákoliv zelenina, je rychlé. Zapomeň na vodu do nálevu. Radši zalej domácí kytičky, taky ti vadnou? Un momento, skoč ještě koupit do blízkého hypermarketu balsamikový ocet, budeme ho potřebovat. Balsamikový ocet se vyrábí zkvašením šťávy ze speciálního vína a dozrává v sudech. Je tmavý, velmi aromatický. Čím starší, tím chutnější (a dražší), nám bude stačit obyčejný za pár desítek korun. Máš? Fajn. Rychlost metelesku blesku se cení. Máme balsamikový ocet, olivový olej, tak kde jsou ta rajčata?

Rajčatový salát: nakrájej rajčata na slabé plátky, osol, lehce opepři, zalij trochou panenského olivového oleje a pár kapkami balsamikového octa. Prosyp čerstvou bazalkou (můžeš i sušenou) a malými kousky nakrájeného citrónu. Rozmíchej. Tenhle salát mám hodně ráda. Salát nech nyní pár minut uležet a udělej si se mnou kafe, ano?

Italové jsou kafožrouti. Několikrát denně pijí silné panáky této černé husté tekutiny. Lahodná, voňavá, srdcervoucí, po kopnutí jedné dávky chceš všechno. Žít, milovat, nespat, pracovat, zpívat, tančit, pozor, my ještě vařit, nezapomeň na to. Jestli ti jejich trpasličí šáleček nestačí, řekni v baru o „caffe lungo“, tzv. dlouhé kafe. Trošku ti tu smrtelnou dávku zředí vodou, a je ho víc. Ale má naprosto stejné účinky. Tak teď žádné milování, šup šup - vrhni se raději na zelný salát.

Najdi ostrou kudlu. Vezmi hlávku syrového zelí, nakrájej na slabé nudličky. Osol, opepři bílým pepřem, zalij několika lžícemi olivového oleje a balsamikového octa (s ním opatrně), vmíchej čerstvou zelenou petržel. Nech dvacet minut odležet. Mezitím jdi natrhat opravdové kozí žrádlo, čili listovou zeleninu, tzn. hlávkový salát.

 

Salát nejenom hlávkový: také čekanka, rukola, cokoliv, co má listy a je to zelené (kromě pokojových květin). Z opraných listů oklep přebytečnou vodu. A pokračujeme jako u zelného salátu - zalij trochou balsamikového octa, olivovým olejem, opepři a zamíchej. Brr, taky je ti zima? Pojďme se znovu zahřát k plotně.

 

K masu  se skvěle hodí tato úprava hrášku a mrkve:

 

Hrášek: sterilované zelené kuličky bez nálevu vyklop do hrnce se lžičkou oleje, mírně ocukruj a osol. Přidej dvě tři lžičky strouhanky, dvě minutky zběsile míchej, zakápni citrónem a přidej strouhaný parmazán. Neochutnávej, ač máš přitom pocity přímo povznášející.

 

Mrkev: uvař pár oškrábaných mrkví vcelku, vodu vylej. Mrskni mrkve (řekni pětkrát rychle za sebou bez chyby, já to nezvládla) do kastrolu s trochou másla a oleje, dvě minutky lehce orestuj – čili mírně osmaž. Vypni, osol, ocitrónuj, zasyp hrstí strouhaného parmazánu. Taky je dobré nasucho na pánvi rychle orestovat kousky cukety, papriky, lilku, ale o tom – a o dalších, třeba i těstovinových i masových jídlech někdy příště.

 

Nechat vyniknout chuť přirozenosti - v tom je jednoduchá filosofie celé italské kuchyně. Proč  zapatlávat původní chuť pokrmu hořčicí, kečupem, směsí od Vitany na steak? Ať moje těstoviny chutnají jako těstoviny, zelenina křupavě zeleninově, nechť moje telecí chutná jako opravdové telecí a moje dršťka jako opravdová dršťka.

 

 

Dáme si teď spolu další aromatické kafe, a pak se půjdem intelektuálně či jinak rozšoupnout, co ty na to? To je kofeinová šleha, viď? Máš znovu chuť žít, milovat, nespat, milovat, pracovat? Fajn...zapomněla jsem ti říct, že já...po druhém kafi...tak... nějak...vždycky...usínám...

 

Autor: Marta Kučíková | sobota 30.1.2010 8:22 | karma článku: 36,63 | přečteno: 8530x
  • Další články autora

Marta Kučíková

Hudrám, hudráš, hudráme

„A jejich ricotta není český tvaroh a italský kmín není český,“ hudrám, neb na mě dolehla přistěhovalecká krize. Čas od času se nám to stává. Nám, holkám česko-slovenským,žijícím už nějaký rok v té báječné zemi italské.

3.8.2021 v 8:43 | Karma: 38,96 | Přečteno: 3429x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

My, nedokonalé

„Váš pas, madam?” zeptá se úslužně český řidič před nástupem do autobusu. Jaká přímo vtělená zdvořilost jeho řidičského ducha, takřka italská!

15.5.2021 v 9:17 | Karma: 43,85 | Přečteno: 8614x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

... je mi ho tak líto!

„Takovej vodflus je to,” říkám své známé, která kouká, jak kroužím kolem italského chlapíka výrazně mladšího než jsem já. Kroužím s mateřskou starostlivostí. Říkám mu pracovně „vodflus Gigi”. Není to hanlivé, ale typické.

27.4.2021 v 12:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 10124x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Sníst to, na co čůrá pes

“Písíkán” říká mi devadesátiletá rázná Maria, když se jí ptám, co dnes vaří. Každodenně obědvá těstoviny a dušenou fenyklovou bulvu, kterou střídá s pečenou čekankou. Opakuje mi: “Je jaro, tak tu všichni jíme písíkán!"

29.3.2021 v 15:19 | Karma: 37,81 | Přečteno: 2643x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Zlodějiii!

“Čmajzli mi peněženku,” blekotá ovíněný chlapík. Zapomněl ji v nezamčeném autě. Taky proč by auto zamykal, tady se totiž odedávna vůbec nekradlo. Jediným vysvětlením je, že mu peněženku z auta vzala jeho exmanželka.

23.3.2021 v 18:42 | Karma: 37,81 | Přečteno: 5232x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8560x
Dle MUDr. Plzáka typ "hospodyně, říznuté intelektuálkou", žijící s rodinou v podhůří italských Dolomit, se srdeční slabostí pro rodnou Telč. Díky vám všem, kteří mě čtete, jsem na jaře v roce 2017 získala Blogerku roku 2016 a Blogerku desetiletí. Jsem autorkou knížek:

- Italské jednohubky (2017 - Mladá fronta)

- Italské dvojhubky (2018 - Mladá fronta)

- Po italsku do hubky (2019 - Mladá fronta)

- Z mého severoitalského deníku (2020 - Ikar).

- Italské trojhubky (2021 - Ikar)

- Italské mentolky (2023 - Ikar)

Tímto vám všem, kteří jste mě četli a čtete, opravdu ze srdce děkuji, protože vy za to můžete. GRAZIE!!!!

Mějte veselé a láskyplné dny. Vaše Marta

kontakt: marta.kucikova@gmail.com

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy